پیام خراسان

آخرين مطالب

اسراری که آخرین محبوب کافکا فاش کرد | راز خلق «آخرین عشق کافکا» مقالات

اسراری که آخرین محبوب کافکا فاش کرد | راز خلق «آخرین عشق کافکا»
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - : فرانتس کافکا، نویسنده چکی-اتریشی و یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان آلمانی‌زبان در سده 20 میلادی، چنان زندگی پر رازورمزی داشت که اطرافیانش هم از این ویژگی دور نبوده و به میزان نزدیکی خود به کافکا، اسرارآمیز جلوه می‌کردند. یکی از این افراد، دوریا دیامانت، آخرین محبوب کافکا بود که به‌رغم زندگی کوتاهی که با این نویسنده داشت، اما اسرار و هزارتوی زندگی‌اش چنان در مرکز توجه علاقه‌مندان به زندگی و اندیشه‌های کافکا قرار گرفت که «کاتی دیامانت» نویسنده دیگری که اتفاقاً تشابه اسمی نزدیکی هم با «دوریا دیامانت» داشت، تحقیق و پژوهش در اسرار زندگی آخرین محبوب فرانتس کافکا را شروع و بعد از مدت‌ها حاصل تحقیقات خود را در قالب زندگینامه شخصی دوریا دیامانت و با عنوان«آخرین عشق کافکا» تألیف و منتشر کرد که این اثر هم مانند برخی آثار خودِ فرانتس کافکا مورد توجه علاقه‌مندان به آثار، زندگی و اندیشه‌های کافکا قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آغاز ماجراجویی از یک تشابه اسمی کاتی دیامانت، در مقدمه کتاب «آخرین عشق کافکا» سرگذشت خلق این کتاب بحث‌انگیز را شرح داده که از تشابه اسمی او با آخرین محبوب کافکا سرچشمه می‌گیرد و با کندوکاوی عمیق در روحیات و ماجراهای زندگی دوریا دیامانت پیوند خورده و در نهایت، پرده از اسراری در زندگی دوریا و کافکا بر می‌دارد که برای دوستداران ادبیات و آثار کافکا جالب و در مواردی حیرت‌انگیز است.

پیام خراسان

کافکا در آغوش او مرد و او آثار کافکا را سوزاند کاتی دیامانت در مقدمه کتاب«آخرین عشق کافکا» می‌نویسد: «نوزده ساله بودم‌ که برای نخستین بار نامش را شنیدم‌. بهار سال ١٩٧١ بود، در کلاس ادبیات آلمانی در دانشگاه جورجیا مشغول ترجمه «‌مسخ‌»‌، داستانی از فرانتس ‌کافکا بودیم‌ که ناگهان استاد وسط‌ کلاس از من پرسید: «‌شما از بستگان دورا دیامانت هستید؟‌»
هرگز چنین اسمی را نشنیده بودم‌.
استادم گفت‌: «‌او آخرین محبوب‌ کافکا بود. عاشق هم بودند. کافکا در آغوش او مرد و او آثار کافکا را سوزاند.»
به او قول دادم ‌که پیگیر ماجرا بشوم و او را در جریان بگذارم‌. بعد از کلاس‌، سراسیمه به کتابخانه رفتم‌. در زندگینامه‌ای ‌که ماکس برود نوشته بود، خواندم ‌که دورا در زمان آشنایی با کافکا نوزده ساله بوده- با خودم‌ گفتم تقریباً همسن من‌. این اولین مورد از امور مسلمی بود که بعدها نادرست بودنشان ثابت شد، اما در آن زمان آنچه خواندم مایه هیجان و شگفتی‌ام شد: دورا زنی بود پرشور و باهوش و سرزنده از اروپای شرقی ‌که باعث شده بود یکی از مهم‌ترین نویسندگان قرن بیستم‌، سال آخر عمرش را بسیار خوشبخت باشد.
می‌خواستم بیش‌تر بدانم‌، اما بعد از مرگ کافکا در سال ١٩٢4 سرنوشت دورا در هیچ کتابی ثبت نشده بود. انگار به بن‌بست رسیده بودم‌. در سال ١٩٨4 زندگینامه جدیدی از فرانتس‌کافکا با اخباری جالب توجه در مورد دورا چاپ شد. کابوس عقل‌: زندگی فرانتس کافکا به قلم ارنست پاول‌ از ابعاد حیرت‌انگیزی از سرگذشت دورا پس از مرگ کافکا پرده برداشت‌؛ سرگذشتی‌ که از گریز از گشتاپو در برلین تا گریز از تصفیه‌های استالینی در روسیه و دوران بمباران لندن را دربر می‌گیرد. پس از مرگ ‌کافکا، دورا با کمونیستی آرمانگرا و آلمانی ازدواج می‌کند و صاحب دختری می‌شود.
سؤالی‌ که سال‌ها خوره ذهنم شده بود این بود: آیا دورا هنوز زنده است‌؟ و سرانجام پاسخ را یافتم‌: دورا در پانزدهم اوت سال 1952، سه ماه مانده به روزتولد من‌، درگذشته بود. تحت تأثیر روحیه ماجراجوی دورا و به انگیزه حوادث غریبی ‌که ما را به هم مربوط می‌ساخت‌، جستجو برای یافتن تکه‌های‌گمشده زندگی او را آغاز کردم‌. در نخستین «‌ماموریت برای یافتن دورا» در سال ١٩٨5 به پراک و وین سفرکردم‌. درآن سفر بیش ازآن که درباره دورا بدانم‌، خود را شناختم‌، اما از آن پس جستجو به سفرهایی تحقیقاتی و پرثمرتر منجر شد. رد دورا را از لهستان تا آلمان و فرانسه و انگلیس و آیل آو من و نیز جمهوری چک پی گرفتم‌.
در سال 1996، در دانشگاه ایالتی سن دیگو، «‌پروژه ‌کافکا» را به همراه کمیته مشاوره بین‌المللی محققان ‌کافکا و دیگر محققان آغاز کردم تا اوراق ‌گمشده‌ کافکا را بیابم‌، اوراقی ‌کـه در سال ١٩٣٣ در برلین و توسط گشتاپو از دورا ضبط شده بود. این زندگینامه سرانجام با وجود اسناد و عکس‌های‌ یافت شده در خلال چهار ماه فعالیت «‌پروژه ‌کافکا» در آرشیوهای برلین در سال ١٩٩٨ و نیز مطالعه خاطرات دورا که در سال ٢٠٠٠ در پاریس کشف شده بود، موجودیت یافت. کلید درک و تقریر زندگی کافکا در این کتاب دیدگاه دوراست‌؛ زندگی یکی از نویسندگان قرن ‌گذشته ‌که سوء‌تفاهم‌های بسیاری در موردش وجود داد.
جملات قصار کافکا نیز در شناخت دورا برایم راهگشا بوده‌اند. این جملات برای ‌کشف و نوشتن داستان زندگی دورا، به من شجاعت و روحیه طنز و بصیرت و قدرت ‌کافی بخشیدند. نخست فقط به غریزه‌ام متکی بودم‌، حسی غریب‌ که می‌گفت دورا خود شاهد فرآیند نوشته شدن این داستان است و می‌خواهد این داستان روایت شود. وقتی نامه‌های او و آثار چاپ شده‌اش به زبان یدیش و یادداشت‌های چاپ نشده‌اش درباره ‌کافکا و نیز اسناد مربوط به او را در پرونده‌های ‌گشتاپو و کمینترن یافتم‌، تازه معنای کلماتش را درک‌کردم‌. بزرگ‌ترین مددکار من در نوشتن این ‌کتاب خود دورا بوده است‌، به واسطه ‌گفتار وکردار و میراثی ‌که از خود بر جا گذاشت‌: عشق سرشار و حمایت بی‌شائبه او از دوستان، خانواده و کسانی ‌که‌، چون من‌، هنوز هم تحت تأثیر روحیـه فناناپذیر او قرار می‌گیرند.
عجبا که به‌رغم روشن کردن پیچیده‌ترین راز و رمزها، سوال‌ اصلی‌ام همچنان بی‌جواب مانده است‌. گرچه خانواده او به گرمی از من استقبال کرده‌اند، هنوز نمی‌دانم از خویشان او هستم یا نه‌. اما شک ندارم‌ که به نوعی مرتبط هستیم. دورا جهان‌بینی مرا تغییر داده است‌. در مسیرکشف زندگی او، به زندگی خودم سر و سامان داده‌ام‌. دورا قبل از نخستین مصاحبه درباره کافکا در سال 1948، ‌کارش را با یک تکذیب آغاز کرد،‌ که دوست دارم بخشی از آن را تکرارکنم‌: «‌من عینیت‌گرا نیستم و نمی‌توانم باشم‌. بنابراین‌، این واقعیات نیستند که تا این حد اهمیت دارند؛ بلکه مسئله صرفا مسئله جو و حال و هواست‌. داستانی ‌که باید برایتان می‌گفتم حقیقتی نهفته دارد، و ذهنیت بخشی از آن است‌.»
کد خبر 937874 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها کتاب خارجی و نمایشگاه خارجی کتاب - تاریخ کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان کتاب - داستان و رمان کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری کتاب - معرفی و نقد

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/854148/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لالیگا اصرار دارد؛ پنالتی برای بارسا درست اعلام شد

قهرمانی تاریخی و‌ حماسی ازبکستان در فوتبال آسیا

سقوط با فن نیستلروی: لستر به چمپیونشیپ برگشت!

تساوی کایسری‌اسپور در خانه شاگردان مورینیو

اینتر در بولونیا زانو زد؛ کیش‌ومات در حرکت آخر

ضربه سنگین به اینتر؛ محرومیت دو ستاره برابر رم!

اشلوت: زیر سوال بردن تعصب ترنت مسخره است

کسب عنوان نخست کشور و 7 رتبه برتر توسط دانش‌آموزان هنرستان‌های فنی‌و‌حرفه‌ای و کاردانش استان

موزیک ویدئوی زیبای رضا بهرام به نام «از عشق بگو»

دستگیری8 نفر معتاد و خرده فروش مواد مخدر درطبس

ناگفته‌های پرونده آرمان و غزاله از زبان قاضی و یکی از وکلای پرونده | جسد غزاله چه سرنوشتی پیدا کرد | آرمان چطور مرتکب قتل شد

تلاشی دیگر برای افزایش پروازهای فرودگاه بجنورد

وقتی شریعتمداری با تعطیلی بازار تبریز مخالفت کرد

رانش هولناک زمین در روستای گلی شهرستان بجنورد | تصاویر

عکسی احساسی از پرنده‌ای کمیاب با یک ویژگی بی‌نظیر در میان تمام پرندگان

تقویم نجومی امروز دوشنبه اول اردیبهشت 1404 / تقویم همسران امروز ؛ چه اعمالی نباید انجام داد

برنامه سینماهای تهران، شیراز و مشهد امروز، یکشنبه 31فروردین +ساعت اکران دایناسور در تهران

معاون رییس جمهور به دیدار خانواده شهید امیرعبداللهیان رفت

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

کامبک در 9 دقیقه؛ چهره جدید دورتموند بعد از بارسا

تروسار: گل اولم به ایپسویچ الکی بود!‏

پسر 15 ساله وین رونی از مهاجمان یونایتد بهتر است!

ما آرسنال هستیم و قهرمان چمپیونزلیگ می‌شویم

گل اول لیورپول توسط آرنولد

فریادهای ترنت در کینگ پاور؛ لیورپولی‌ام و گل می‌زنم!‏

حمله برزیلی‌ها به نیمار: دلمان برایت نمی‌سوزد!

آژیر خطر در رئال؛ سولاری و رائول در حالت آماده‌باش

پیروزی لیورپول در کینگ‌پاور؛ یک قدم تا قهرمانی

برد خانگی دورتموند مقابل گلادباخ

عربستان آماده میزبانی بر جام جهانی 64 تیمی!

تاج: از بهترین دستگاه VAR دنیا در لیگ برتر استفاده می‌کنیم

گازگرفتگی زن و شوهر مشهدی‌ را در ساحل بابلسر به کام مرگ کشاند

ارادت بازیکن گلگهر پس از گلزنی به امام رضا علیه‌السلام

بازدید مصطفی اسدی مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی از برگزاری مرحله دوم المپیاد علمی کشور

آهنگ «هجرت» کاری با صدای گروه چارتار

برای اولین بار در تاریخ؛ منچستریونایتد متحمل 15 شکست در یک فصل لیگ برتر انگلیس شد

حضور دوباره بابک زنجانی در عرصه اقتصادی کشور؛ این بار نوبت به وزارت راه رسید!

غارت منابع طبیعی، این بار در فارس | شناسایی و برخورد با تور گردشگری متخلف | جریمه 15000 دلاری برداشت گیاهان در کشور همسایه

انتشار رمان «برای مادرم»

عیادت شاه از کاشانی موجب شد غریبانه به خاک سپرده شود

آهنگ «من آدم خوبی بودم» با صدای امیر عظیمی

استقبال عربستان از جام جهانی 64 تیمی!

علی کریمی مقابل فنرباغچه فیکس است

مصدومیت تورام هم طارمی را فیکس نکرد!

آرتتا: ساکا مصدوم نیست، پایش درد می‌کند

اعتراض یونایتدها به راتکلیف؛ چه بر سر باشگاه ما آوردی!

اینزاگی: تورام می‌خواهد برگردد اما به میلان نمی‌رسد!

علی کریمی در زمین، حسینی اخراج!

آموریم: هویلوند باید فیلم ببیند تا گلزنی یاد بگیرد

سرمربی آلمانی و اسبق سایپا درگذشت